Jereminas örter

Maskrosen. (Taraxum officinale)

2010-06-07 16:04 #0 av: [Jeremina]

Kallas också munkhuvud, gula gossar, gåsblommor, teleros, smörblomster, buseblomma, äggblomster och lejontand!

Växten är ju en besvärande växt både i gräsmattan och inte minst i grusgångar mm. Men för de lidande männskorna  är den synnerligen värdefull.

Bladen samlas innan blommorna kommer och hela växten äger en läkande kraft. Den kan hjälpa vid gall och leversjukdomar och är en växt som man kan äta då man längtar efter något syrligt eller beskt. Den ska ha en läkande effekt även på diabetes, klåda, revorm, och utslag brukar kunna försvinna. Den sägs kunna lösa vissa gallstenar  och stimulera leverfunktionen samt gallfunktionen.

Genom sin blodrenande verkan hjälper den mot gikt och reumatism. Den hjälper vid problem med matsmältningen samt är svett och urindrivande.

Om du tvättar ansiktet med te gjort av växten så ska det vara djuprenande, skönhetstips inom den alternativa vården.

Maskrossirap ska tydligen vara något alldeles extra. Många använder bladen i salladen och det smakar mycket gott om de inte är för stora och har börjat gulna.

Stänglarna däremot är mycket beska men det är just det som är det aktiva då man behöver rensa ur levern.

Te: Blötlägg en tsk rötter över natten i 2,5 dl kallt vatten. Värm dagen därpå till kokpunkten och sila. Drick klunkvis dels en halvtimme före frukost och en halvtimme efter.

Sallad: Kan lagas av råa rötter eller blad.

Stjälkar: 5-10 tvättade stjälkar tuggas och intages dagligen.

Sirapsberedning: Två rågade händer med maskrosblommor och en liter kallt vatten ställs på värme och uppvärms sakta till kokpunkten. Dras från värmen och får stå över natten. Dagen därpå hälls det upp i sil för att droppa av.

Blommorna pressas sedan med båda händerna mycket väl. Saften blandas med 1 kg råsocker och en halv citron i skivor. Besprutade citroner skalas först. Sätts på värme utan lock. För att bevara vitaminerna så kör på den lägsta värmen på spisen. Då dunstar  vätskan bort bort utan kokning. Massan får svalna ett par gånger för att få rätt konsistens. Är den för tunn då kan den surna. Det måste vara en lagom tjockflytande sirap, som smakar härligt på smörgås mm.

Anmäl
2010-06-07 23:09 #1 av: Clary

Tack Jeremina, maskrosor är ju nåt vi alla har gott om så det är jättebra att veta vad/hur vi ska använda dem Flört

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2010-06-08 00:48 #2 av: Tuva-Lena

Jag gör maskrosvin jag. Har du nåt bra recept på det också Jerre? Sedan är dom ju faktiskt otroligt vackra när man ser en hel äng full av maskrosor - ser ut som solar!

Jag skall testa ditt ansiktsvatten jeremina! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-06-09 03:40 #3 av: [Jeremina]

Kul Clary!

Tuvan....jag gör inte vin Skäms Ängarna är så vackra just nu med dem gula blommorna.

Jag kan tala om att vår pudel äter blommorna när de har blommat klart Förvånad

 

Anmäl
2010-06-09 11:29 #4 av: [Mastre]

Jag erkänner öppet att jag gillar maskrosor. Plocka inte för nära trafikerade gator bara, jag vill minnas att de är särdeles bra på att rena luften från avgaser.

Anmäl
2010-06-10 15:26 #5 av: [Jeremina]

#4 De har ett tufft jobb våra maskrosor vi all trafik då Obestämd

Anmäl
2011-05-16 15:16 #6 av: Rumblebee

Tänker bumpa till den här artikeln lite med en fråga, tycker att den var bra och informativ, är bara en sak som jag undrar, det här med att göra te på röttera, ska man förbereda rötterna på något sätt innan dem läggs i blöt? Typ torkas innan eller så?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.