Kallas också munkhuvud, gula gossar, gåsblommor, teleros, smörblomster, buseblomma, äggblomster och lejontand!
Växten är ju en besvärande växt både i gräsmattan och inte minst i grusgångar mm. Men för de lidande männskorna är den synnerligen värdefull.
Bladen samlas innan blommorna kommer och hela växten äger en läkande kraft. Den kan hjälpa vid gall och leversjukdomar och är en växt som man kan äta då man längtar efter något syrligt eller beskt. Den ska ha en läkande effekt även på diabetes, klåda, revorm, och utslag brukar kunna försvinna. Den sägs kunna lösa vissa gallstenar och stimulera leverfunktionen samt gallfunktionen.
Genom sin blodrenande verkan hjälper den mot gikt och reumatism. Den hjälper vid problem med matsmältningen samt är svett och urindrivande.
Om du tvättar ansiktet med te gjort av växten så ska det vara djuprenande, skönhetstips inom den alternativa vården.
Maskrossirap ska tydligen vara något alldeles extra. Många använder bladen i salladen och det smakar mycket gott om de inte är för stora och har börjat gulna.
Stänglarna däremot är mycket beska men det är just det som är det aktiva då man behöver rensa ur levern.
Te: Blötlägg en tsk rötter över natten i 2,5 dl kallt vatten. Värm dagen därpå till kokpunkten och sila. Drick klunkvis dels en halvtimme före frukost och en halvtimme efter.
Sallad: Kan lagas av råa rötter eller blad.
Stjälkar: 5-10 tvättade stjälkar tuggas och intages dagligen.
Sirapsberedning: Två rågade händer med maskrosblommor och en liter kallt vatten ställs på värme och uppvärms sakta till kokpunkten. Dras från värmen och får stå över natten. Dagen därpå hälls det upp i sil för att droppa av.
Blommorna pressas sedan med båda händerna mycket väl. Saften blandas med 1 kg råsocker och en halv citron i skivor. Besprutade citroner skalas först. Sätts på värme utan lock. För att bevara vitaminerna så kör på den lägsta värmen på spisen. Då dunstar vätskan bort bort utan kokning. Massan får svalna ett par gånger för att få rätt konsistens. Är den för tunn då kan den surna. Det måste vara en lagom tjockflytande sirap, som smakar härligt på smörgås mm.