Annons:
Etiketthälsokost-kosttillskott
Läst 797 ggr
[Buppie]
2014-09-17, 21:52

Brist?

Jag misstänker att jag har kalcium och magnesiumbrist. Mina ben domnar och gör ont och det sticker i dem. Får också ofta ont i rygg, axlar och nacke. Brukar bli väldigt stel på kvällarna och jag har ofta svårt att andas (får kämpa för att få ner tillräckligt med luft och får ibland göra mig dubbelvikt för att ta ett djupt andetag). 
Jag dricker ingen mjölk och väldigt sällan andra mejeriprodukter, men något/några ägg om dagen äter jag. Äter också broccoli och brysselkål men låångt ifrån 1kg som man skulle behöva för att komma upp i RDI av kalcium. Samma med nötter, äter några stycken om dagen men absolut inte så att jag når upp till RDI. 
Så tror ni att jag kan ha brist på kalcium och magnesium? Borde jag ta tillskott av det? Tog ett blodprov förut och då var kalcium ok men samtidigt var jag nog väldigt uttorkad för mitt albuminvärde var högt. Om jag INTE skulle ha kalciumbrist, är det då farligt (mer skada än nytta) att ta ett tillskott av det på 700 mg kalcium per dag? Eller finns risk att mina vävnader förkalkas samt de andra negativa man läst om för mycket kalcium? 
Läkaren har inte hittat något fel på mina ben. De sa först att det var en klämd nerv men nu har det också "spridits" till andra benet.
Jag är 20 år gammal.

Annons:
Ians
2014-09-18, 11:27
#1

Det låter ju lite diffust de symtom du har, men för att få lite hjälp med stelheten så kan magnesium vara en bra start. Det får musklerna att slappna av, man tar ganska högs doser magnesium tills symtomen klingar av o börjar sedan med en mix av kalcium /magnesium. Hur mycket magnesium man behöver ta ser man ganska snabbt , börjar med en lägre dos typ 300 mg och så ökar man lite successivt tills man ser att man får diarré eller att magen reagerar. Så sänker man till nivån innan. Och håller sig där tills man ser en förbättring som sagt innan. Man kan ha bra koncentration av kalcium vid ett blodprov, pga att kalcium frigörs från depåerna när man egentligen är försurad i kroppen. Magnesium och kalcium motverkar försurningen. Så med andra ord säger det inte jätte mycket om hur tillståndet i kroppen egentligen är. Kalcium får vi i oss via många källor och oftast är detnunre det som är problemt utan avsaknaden av magnesium och D-vitamin som skall få kroppen att lagra kalcium på rätt ställen och inte i muskler och annan mjuk vävnad. Våra jordar har ganska dåligt med magnesium efter som det oftast inte ingår o konstgödsel, man föredrar fosfor som får växterna att se vackra ut istället! Därför har väldigt många magnesium brist och får urkalkningar i skelettet med benskörhet som resultat. Du säger att du var rätt uttorkad vid tiden för provet, en orsak till att man mår allmänt dåligt är just vätskebrist, så om det inte var ett prov som togs för att få faste värde så behöver du nog få i dig mer vätska i form av vatten, inte läsk tex som innehåller fosfor det också .

[Buppie]
2014-09-18, 14:00
#2

Är inte uttorkad längre.  Det var lite speciella omständigheter.

Om jag inte skulle ha kalciumbrist, är det då farligt att ta tillskott på 700mg per dag? Har hört att risken ökar för hjärtsjukdomar osv men gäller det 700 mg eller måste man ta tillskott av betydligt högre doser då?

Tänkte ta 250mg magnesium och 700mg kalcium, båda i citratform.

Ians
2014-09-18, 15:30
#3

Man bör ta magnesium i minst 1:2 form dvs i detta fall minst 350 mg magnesium till 700 mg kalcium. Nya rön säger tom 1:1 , för ett ännu mer optimalt utnyttjande av de båda mineralerna. Äter man inga eller för få kalcium rika livsmedel så är det inte fel med ett tillskott, Om man bara inte äter enbart kalcium, för då kan man råka ut för att det lagras i mjukdelarna som muskler och annan vävnad istället , det är inte att rekommendera ! Tror inte ägg innehåller speciellt mycket kalcium mer än i skalet, så det borde inte vara någon fara att ta kalcium i de doserna som du planerar att göra!

[Buppie]
2014-09-18, 15:45
#4

Vad händer om jag bara tar 250 mg magnesium till 700 mg kalcium?

Ians
2014-09-18, 15:53
#5

Troligtvis inte mycket, om du inte tar detta under mycket lång tid. Möjligen kan det bli en obalans mellan de olika mineralerna då! Och med mycket lång tid menar jag år ut o år in! Men rekommendationen är minst 1:2 ! Och det är den jag talar om. Äter man inte höga koncentrationer och inte under lång tid i en obalanserad kombination, händer det troligen inte några större hemskheter!

[Buppie]
2014-09-18, 17:21
#6

Om jag tar 250 mg magnesium och 300 mg kalcium, är det för lite för att göra någon nytta?

Annons:
tarotlasse
2014-09-18, 17:58
#7

Detta med vitaminer och mineraler anses ju som helt ofarligt av de flesta. 

Men  flera forsknings studier har ju visat att det faktiskt kan vara riktigt farligt med att överdosera vitaminer. 

Men inte så konstigt egentligen eftersom det i dag säljs vitamin tillskott på upp till 20 000 ggr dagsbehovet .  Helt logiskt att detta inte är bra för vår hälsa.

De styrkor du pratar om ser jag personligen inte som några problem. 

Men man ska helt klart vara försiktig med att överdosera vitaminer och mineraler. 

Men om blodproverna visar att du inte lider av någon näringsbrist och brister av mineraler. 

Så tror jag inte  heller detta är problemet i ditt fall. 

Eftersom du har varit hos läkare och tagit dessa prover så antar jag ju att du även tagit upp även de andra problemen med läkaren.

Jag har mina misstankar men det vore idioti och fel av mig att säga  vad detta beror på  utan att jag träffat dig. 

Men jag skulle ju direkt kolla och trycka på några punkter vid ryggraden och framförallt skuldrorna  och nacken  så tror jag att jag funnit problemet. 

Men som sagt vad så är det vad jag misstänker och har en känsla av. 

Jag vet absolut inte  detta med säkerhet  för  det krävs en undersökning. 

Min misstanke  är att du  fel belastar din kropp  på något sätt vilket skapar spänningar någonstans i kroppen och kan då  orsaka besvär på helt andra ställen i kroppen . 

Vilket är vanligt om man har eller haft smärtor någon stans så  helt naturligt undviker man vissa rörelser vilket gör att man belastar vissa muskler mer en andra och detta kan omedvetet  leda till spänningar och  blockeringar. 

Men spänningar kan även orsakas av stress ångest mm 

Spänningar i musklerna  kan påverka nervbanorna och dess impulser och även andningen

Men jag vet inte eftersom jag inte träffat och undersökt dig. 

Istället för att lägga pengarna på dessa kemiskt framställda mineral tabletter som du funderar på.

Eftersom du redan besökt en läkare så rekommendera jag  dig att lägga pengarna på en naprapat som undersöker dig ordentligt. 

 Det kan även räcka med massage behandlingar  och avslappnings övningar. 

Men det är bättre att börja med naprapaten som då kan undersöka dig och sedan avgör detta eller föreslår någon helt annan behandling.  

Lasse

[Buppie]
2014-09-18, 18:14
#8

Jag har faktiskt varit hos en naprapat och blivit "knäckt" samt fått behandling med el men det har inte hjälpt. :(

tarotlasse
2014-09-18, 18:49
#9

Då blir jag fundersam och att du skriver att du blev knäckt kan ju vara flera betydelser av detta. 

En kiropraktiker skulle ju kanske bara knäckt eller dragit i ryggrad och nacke vilket kan räcka i vissa fall när det bara gäller skelett problem.

Naprapaten brukar inte nöja sig med bara detta utan även kolla muskler, spänningar rörelser mm  som kan påverkas av den rygg eller nackskada  som kan vara grund problemet.  Men oftast ger denna skada andra problem som att vi belastar kroppen fel som i sin tur kan skapa andra problem.

De ser mycket mer på helheten en vad kiropraktikern gör är min erfarenhet.

Därför jag själv i dag föredrar en naprapat en att gå till en kiropraktiker som jag gjorde tidigare.

Den naprapaten jag  har besökt  hade aldrig nöjt sig med att bara knäcka min rygg, nacke och min plånbok.

Men hon har varit värd vartenda öre. 

Så därför jag blir lite konfunderad över ditt svar. 

Lasse

[Buppie]
2014-09-19, 16:02
#10

Om jag tar 250 mg magnesium och 300 mg kalcium, är det för lite för att göra någon nytta?

Ians
2014-09-21, 10:17
#11

#10 Den frågan är svår att svara på! Själv tar jag 750 mg kalcium och 600 mg magnesium / dag. Och har inga problem med det! Skulle vilja säga också att man inte enbart kan ha halten av kalcium i blodet som riktmärke då kalcium utsöndras för att motverka surheten i kroppen. Som när man kalkar sjöar just i det syftet, skulle man ta ett prov just när man gjort det så skulle man få ett orättvist värde av kalcium o kanske tom sluta sig till att det är kalciumet som är Boven i dramat! Äter du väldigt lite eller inga kalcium rika livsmedel så är det nog klokt att äta ett tillskott! Själv dricker jag ingen mjölk och äter i stort sett en vegansk kost. Däremot så dricker jag färskpressade juicer o man kan lägga till mer gröna blad o broccoli tex för att få i sig mer kalcium. Broccoli har högre kalciumvärde än ex mjölk Så har su svårt att äta tillräckligt så skulle jag nog rekommendera att du skaffar en juicepress! Det är fantastiskt hur mycket nyttigheter från grönsaker som man kan få i sig genom att dricka sina grönsaker! Men tänk på att köpa en juicepress och inte en råsaftcentrifug där man förlorar ALLA fibrer. Pressen släpper igenom en hel del fibrer så juicen blir något tjockare än i en "centrifug"

Upp till toppen
Annons: