Annons:
Etikettövrigt
Läst 900 ggr
white lady
2015-10-12, 10:22

Alternativmedecin

Annons:
NiklasTyreso
2015-10-12, 22:51
#1

Intressant artikel. Kina har haft skrivkonst i minst 3000 år vilket gjort att kunskaper lättare har bevarats där, än här i norra Europa. Artemisia annua är en chinesisk växt i malörtssläktet som innehåller malariadödande artimisin. Många sorter i släktet artemisia innehåller artimisin inklusive vår svenska gråbo, Artemisia vulgaris, men den kinesiska varianten innehåller 2-3 gånger mer av det aktiva ämnet. Kan vara bra att känna till detta om växthuseffekten ger oss malaria, igen, i Sverige. Malarian dog ut i vårt land när vi slutade sova i samma byggnad som de varma kreaturen.

Tride
2015-10-13, 10:10
#2

Vi har glömt och förlorat en del med det som vi kallar utveckling. Tål att tänka på och lära sig av.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

JonasDuregard
2015-10-13, 20:48
#3

#0 Vilken vedervärdig artikel. 

Jag utgår från att Tu Youyou skulle känna sig förolämpad av att bli förknippad med homeopati och sådana irrläror. Det hon har åstadkommit är snarare ytterligare en seger för vetenskapen över vidskeplighet och kvacksalveri. Av över två tusen "traditionella" malariakurer hon gick igenom lyckas hon först hitta den enda som har någon nämnbar effekt, och sedan isolera det aktiva ämnet så att man kan göra en effektiv behandling - och därmed lyckas med det som alternativmedicinen misslyckats med i tusentals år. 

Det är dessutom en seger för vetenskapen på ytterligare ett sätt, eftersom att det återigen visar att vetenskapen inte är trångsynt och kan sila fram korn av användbar kunskap även ur de mest oväntade intellektuella gödselhögarna. 

Sammantaget kan man säga att vetenskapen är beredd att ta emot fungerande kunskap från alla källor, inklusive "alternaiva" sådana. Däremot är de alternativa sällan beredda att lyssna på någon annan än sig själva.

JonasDuregard
2015-10-13, 20:53
#4

#2 "Vi har glömt och förlorat en del med det som vi kallar utveckling. Tål att tänka på och lära sig av."

Men det var inte problemet i det här fallet. Snarare har kunskapen drunknat bland tusentals andra huskurer och hemmasnickrade låtsasmediciner som helt saknar effekt. Först när en person med äkta vetenskapligt intresse tog sig an att sortera igenom denna hög av "behandlingar" så lyckades vi hitta någon användbar kunskap, och rädda miljontals människors liv. 

Så utveckling kanske inte är så illa ändå.

Upp till toppen
Annons: