Etikettövrigt
Läst 1746 ggr
Magi-cat
2015-10-26, 08:32

Behöver vi tillskott av Q10?

Personer med svårare hjärtsvikt deltog i en studie om Q10. Hälften av de 429 personerna fick  tillskott av 300 mg Q10, hälften fick placebo.

Skillnaderna mellan grupperna blev stora. De som fick Q10 löpte signifikant lägre risk för akuta hjärtproblem och att dö under tiden.

Studien är dock ganska liten och delvis finansierad av företag som säljer Q10. Men den är ändå intressant. Det finns en metaanalys som pekar åt samma håll.

Q10 får man annars via kött och fisk. Den dos Q10 som försökspersonerna fick motsvarar det som finns i 10 kg kött. 

Q10 deltar i energiproduktionen i kroppens celler. Särskilt hjärtat behöver mycket Q10.

Jag undrar, kan Q10 förebygga hjärtsvikt och andra sjukdomar och hur stor dos behövs egentligen?

(artikeln från 2013)

http://www.kostdoktorn.se/spektakular-studie-pa-hjartsvikt-och-kosttillskottet-q10


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Näring
2015-10-27, 16:25
#1

Behöver vi tillskott av Q10?

Nej det behöver vi inte. Den mat vi är gjord för att äta innehåller mer än tillräckligt med Q10. Naturen är tillräcklig och det är därför vi har överlevt alla dessa miljoner år utan tillskott av någonting.

Anledningen till att vi har så mycket hjärt- och kärlsjukdomar idag är förmodligen p.g.a. att vi äter så mycket socker, stärkelse och fabrikstillverkade fetter, samt för lite av den mat och näring vi behöver.

Problemet med hjärt- och kärlsjukdomar löser man genom att skära ner dramatiskt på dessa faktorer och äta mer hälsosamt, inte genom att ta tillskott.

Man kan inte skjuta sig i foten (med socker, stärkelse och fabrikstillverkade fetter) med ena handen, och försöka lappa igen såren (ta tillskott) med den andra.

Först slutar man skjuta sig i foten, sen kan man börja lappa (med hälsosam mat, inte tillskott).

NiklasTyreso
2015-10-27, 19:44
#2

Friska personer kan välja att att äta mat med mycket Q10 som sill, raps/Carola-olja och sesamfrö. Personer med sjukdomar kan ha nytta av mer i form av tillskott. #1 Jag tror inte man ska skuldbelägga folk som är sjuka och anklaga dem för att äta dåligt. Många personer försöker leva sunt och blir ändå sjuka, kanske p g a arv och miljö som också inverkar. Sedan är inga personer perfekta i sina hälsovanor. Förr eller senare blir alla sjuka, det kallas åldrande, och då kan man överväga högre doser Q10. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/coenzyme-Q10#food-sources

Magi-cat
2015-10-29, 12:34
#3

Om allt vore så enkelt som att äta hälsosam mat och må bra skulle det inte behövas några tillskott. Men studien visar att människors hälsa och liv stärktes av kosttillskottet Q10. Alltså lever inte alla så nyttigt, eller är maten inte tillräckligt nyttig eller så ger Q10 något extra förutom det maten innehåller.

Kan det hjälpa människor till bättre hälsa och längre liv, så varför inte?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Näring
2015-10-29, 23:50
#4

"Om allt vore så enkelt som att äta hälsosam mat och må bra skulle det inte behövas några tillskott."

Det är just så det är! Vi har som sagt överlevt ett antal miljoner år utan tillskott. Att det finns tillskott är absolut inget bevis för att det behövs!

"Men studien visar att människors hälsa och liv stärktes av kosttillskottet Q10."

Ja en studie finansierad av kosttillskottillverkare själv, på människor som inte äter särskillt hälsosamt.

"Alltså lever inte alla så nyttigt, eller är maten inte tillräckligt nyttig eller så ger Q10 något extra förutom det maten innehåller."

Dom första två! De flesta lever väldigt ohälsosamt. Mycket av den "mat" de flesta äter idag kan knappt kallas mat. Och p.g.a. dessa två faktorer så har sannolikt många brist eller suboptimala nivåer av Q10. Dessa människor bör i så fall rimligtvis få positiva effekter av tillskott då nivåerna återställs. Men inget tillskott i världen oavsett dos kommer kunna ge alla positiva effekter man får av att äta det vi är gjord för att äta, och väldigt lite av allt annat. Då har man optimala nivåer av all näring och då behöver man inga tillskott.
Det finns dock ett undantag; D-vitamin på vintern för oss som bor på norra norra halvklotet (p.g.a. solbrist, vi producerar D-vitamin själv i huden när vi träffas av solljus). Det är svårt att hålla på optimala nivåer på vintern eftersom de flesta jobbar inomhus dagtid, och när vi väl är utomhus är det i princip bara ansikte och händer som träffas av solljus. Plus att solstrålningen inte är tillräckligt stark under midvintern. Det går om man har tid och engagemang, eller åker på solsemester i midvinter.

Magi-cat
2015-10-30, 08:19
#5

#4 Det är just så det är! Vi har som sagt överlevt ett antal miljoner år utan tillskott.

Noterat det. 🙂
Men överleva är inte detsamma som att må bra, vara vid god hälsa och leva optimalt länge. Världen ser också väldigt mycket annorlunda ut nu jämfört med när förfäderna samlade ätliga växter och annat smått och gott. Inte heller äter vi av det hemodlade utan av långa rader med färdigproducerat i butikshyllorna. Det är möjligt att det biologiska behovet är detsamma, men att tillgången på näringsämnen förändrad. (Många ifrågasätter också om födoämnena innehåller lika mycket näring som förr, det är i alla fall ingenting som prioriterats.)

Studien visade ju också de facto en förbättring för försökspersonerna som fick tillskott.

Att det finns tillskott är absolut inget bevis för att det behövs!

Nej verkligen inte. Har någon sagt det?

Ja en studie finansierad av kosttillskottillverkare själv, på människor som inte äter särskillt hälsosamt.

Delvis finansierad ja, vilket påpekades i artikeln. Naturligtvis ska man vara ytterst återhållsam med att ta till sig studier som finansieras av dem som har ekonomiskt intresse av ett positivt utfall, men det finns som sagt fler studier som pekar i samma riktning.

Hur många äter hälsosamt? Egentligen? Täcker in alla behov? Lyckas undvika gifter, stress och annat som drar ner livskvalitén? 
Många äter mediciner.
Om sjuka människor, som de med hjärtsvikt i studien får bättre friskare liv med ett enkelt och billigt kosttillskott, då tycker inte jag det är etiskt att motsätta sig det. 

I övrigt håller jag med om att det är önskvärt om alla äter så bra och sunt som möjligt och låter maten bli medicinen, men nu är det ju inte så riktigt. Och man får akta sig för att skuldbelägga gamla och sjuka för att de inte äter "rätt", vad nu rätt är….


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen