Annons:
Etikettermeditationartikel
Läst 5770 ggr
[moratjejen]
2018-11-28, 09:15

Tibetansk skål

Traditionellt har man använt tibetanska skålar vid healing, självhealing och meditation. Vibrationen och ljudet som skapas sägs kunna lösa upp spänningar, mentala och fysiska blockeringar samt känslomässiga.

Tibetansk skål, klangskål eller sjungande skål (Tibetan Singing Bowls) finns i olika storlekar och består av en legering gjord av fem, sju eller nio olika metaller som exempel järn, tenn, silver, guld, koppar, kvicksilver, bly eller antimon.

Enligt den tibetanska muntliga traditionen finns existensen av dessa skålar ända sedan tiden när Buddha Shakyamuni (560 - 480 f.Kr.) levde. Traditionen togs sedan från Indien till Tibet tillsammans med Buddhas lärdomar, av den stora tantriska mästaren Padmasambhava.

Sjungande skålar producerar ett ljud som påkallar ett djupt tillstånd av avkoppling som naturligtvis hjälper till att komma in i meditation, det ultimata målet är upplysning. För många är detta ett praktiskt stöd till meditation. Man kan även hitta skålen på flera privata buddhistiska altare, i tempel, och meditationssalar över hela världen.

Metallurgisk analys har varierat. Den ursprungliga analysen man känner till är från Concordia University, Quebec är en åtta metall-legering av koppar och tenn med spår av järn, bly, zink, guld, silver och kvicksilver.

Förutom sin traditionella användning för meditation används tibetanska sångskålar för djup avkoppling, stressreducering, holistisk helande, reiki, chakrabalansering och världsmusik. Många tycker att den rika blandningen av harmoniska övertoner som klockorna producerar har en direkt inverkan på deras chakra.

Att spela klockorna ger vanligtvis en omedelbar centreringseffekt. Tonerna skapar ett "frekvensföljande svar" som skapar en balansering av vänster och höger hjärnsynkronisering. Mediterar man med den tibetanska sångskalans subtila ljud låter det universella ljudet in i kropp och själ.

Du kan lyssna här på tibetansk skål.

Källa:
Bodhisattva Englagård Wikipedia

Bilderna kommer från pixabay med licens cc0 som får användas privat och för kommersiellt bruk.

Annons:
wildfire
2018-11-28, 10:14
#1

Tack för bra info,har länge tänkt inskaffa såna men det har bara inte blivit av.Dom har fantastiskt ljud och man åker bums in i ett sånt lugn och det är som om omvärlden därute inte existerar.Hel underbara 😎

[moratjejen]
2018-11-28, 10:58
#2

Jag äger tyvärr ingen men har varit med om healing med en enorm skål. Det var häftigt! Har sett på wish att de säljer till en billig peng också.😉

Magi-cat
2018-11-28, 16:29
#3

Jag läser hela tiden "Tibetansk kål" 🤪😃.

Jag var med om en ljudskålssession en gång. Jag tyckte nog det var ganska jobbigt med alla klanger.
Föredrar att i så fall lyssna på något klipp från YT, så kan man själva reglera volymen och  stänga av när det räcker. 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[moratjejen]
2018-11-28, 17:02
#4

Ja det kan jag förstå. Beror på hur känslig man är för ljud också. Kör också via YouTube. Känns mycket lättare att kunna ändra volymen

AKBB
2019-02-18, 10:07
#5

Mycket viktigt inlägg 🌺

Med goda tankar 🌈

/ Dan

Upp till toppen
Annons: