Annons:
Etiketthälsokost-kosttillskott
Läst 612 ggr
Tant Grön
5/18/20, 11:22 AM

L-glutamin, är det bra?

Läste häromdagen att glutamin har används mot Corona. Läkarna hade visst sprutat in det i blodet på patienter som hade svårt att andas och då kunde dom andas lättare. Vad tror ni om det, är L-glutamin något man borde ta, eller är det bara något hälsokosten tjänar en massa pengar på? Någon som provat?

Annons:
Condor
5/18/20, 12:54 PM
#1

#0

Jag tar L-Glutamin pga att jag tränar. L-Glutamin är den mest förekommande amonisyran i musklerna. Den är också bra för tarmen, eftersom Enterocyterna som förnyas alla par dagar använder sig av L-Glutamin som näring.  Inom molekylärmedicin används det för att behandla kroniska tarmsjukdomar.

Att det skulle vara bra mot Corona har jag aldrig hört.

Tant Grön
5/18/20, 1:43 PM
#2
Pyttelite
5/18/20, 4:26 PM
#3

Hm, 2 personer. Vad fick de mer för behandling/läkemedel? Tror inte att du ska sätta för stora förhoppningar till att det botar Corona.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Condor
5/18/20, 6:19 PM
#4

#2

Glutation är en helt annan sak än L-Glutamin.  Glutation är ett tripeptid som kroppen bildar av 3 aminosyror: Glutaminsyra,  Cystein och Glycin.

Det är ett starkt antioxidant som verkar inuti celler och ett viktigt ämne för kroppens egen avgiftning. Avgiftningen fungerar över ett enzymsystem i levern, som är beroende av Glutation.

Vanligt Glutation säljs i form av "reducerat" (reduktion är motsatsen till oxidation) Glutation.  Reducerat Glutation är den verksamma formen som säljs som kosttillskott, men när den kommer i kontakt med magsyran går det mesta till spillo, så den biologiska tillgängligheten när man sväljer det är ganska låg. Därför får man det på sjukhus i form av infusioner.

Det finns en annan form med högre biologisk tillgänglighet, S-Acetyl-Glutation (SAG), som tyvärr är mycket dyr. Men det är den starkaste formen och till skillnad från vanligt reducerat glutation, stoppar kroppen inte dess egen produktion av Glutation när blodvärdena stiger.

Det är en antioxidant som är en miljon ggr starkare än Vitamin C och som har en massa andra egenskaper. Det används bland annat för att behandla kronisk trötthetssyndrom och för avgiftning av tungmetaller. Ämnet ska ha flera andra verkningar, t.ex. hjälpa mot inflammationer, virusar och för att förhindara cellskador. För att undvika missförstånd, det "botar" nog inte Corona, men det hjälper nog kroppen att själv försvara sig bättre mot sjukdomen.

Tant Grön
5/19/20, 12:48 PM
#5

#4 Tack för ett bra svar. 🙂

NiklasTyreso
5/23/20, 12:31 AM
#6

Glutamin är närbesläktat med glutamat. Där glutamin har en hydroxylgrupp har glutamat en extra amin-grupp, men annars är de identiska. Glutamat går ofta varnats för för att det påståtts trigga immunförsvaret till autoimmuna reaktioner då kroppen angriper sig själv. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Natriumglutamat https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Glutaminsyra

Annons:
Magi-cat
5/23/20, 7:57 AM
#7

#6 Tänk bara på att inte förväxla dem och deras funktion! En eller annan skillnad i strukturen kan var nog så viktig.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/ovriga/glutamat?AspxAutoDetectCookieSupport=1

https://kurera.se/aminosyror-l-glutamin-och-l-glutaminsyra/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Condor
5/23/20, 12:10 PM
#8

#6

Egentligen handlade tråden om Glutation (Läkarna hade visst sprutat in det i blodet på patienter) men TS skrev av misstag Glutamin.

Glutamat är glutaminsyrans salter och det befinner sig flera kilo glutaminsyra i människans kropp, först och främst i muskler. Glutamat har också en funktion som neurotransmitter i hjärnan.

Den sortens salt som används som smakförstärkare och som kan ge överkänslighetsreaktioner är ett isolerat salt av glutaminsyran (mononatriumglutamat).  I isolerad form förekommer den inte i naturen.  Kroppen kan omvandla glutaminsyra till andra signalsubstanser, dvs. glutamat eller GABA.  Kan hända att man stör kroppens naturliga funktion att reglera dessa signalsubstanser om man intar isolerat natriumglutamat? Kan hända att somliga har en obalans mellan glutamat- och GABA receptorer?  Man vet inte så riktigt varför somliga reagerar på det.  Jag brukar säga att det är de Kinaresturangerna som inte kan laga mat, som behöver glutamat som smaksförstärkare.

Det har visat sig i djurförsök att glutamat kan leda till nervskador, som skulle kunna bidraga till att man får autoimmunsjukdomar, men det handlar om den isolerade formen och det är inte ens bevisat.  Man behöver varken vara rädd för glutamin eller glutaminsyra, men man bör vara försiktig med mat där man tillsätter smakförstärkare.

NiklasTyreso
5/24/20, 5:36 PM
#9

Jag svarade med tanke på Tant Gröns fråga "Vad tror ni om det, är L-glutamin något man borde ta". Magicat gav en bra länk till livsmedelsverket. Livsmedelsverket skiljer inte på effekten på kroppen av naturlig glutaminsyra eller tillsatser av glutamat, för de har samma effekt på kroppen. Livsmedelverket skriver: "Livsmedelstillsatserna glutaminsyra och glutamat, E 620-625, har funnits på marknaden i mer än 30 år och utvärderats säkerhetsmässigt flera gånger. Tidigare har det inte funnits något värde för acceptabelt dagligt intag, ADI, men vid den senaste utvärderingen 2017 satte den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, ett ADI-värde på 30 mg/kg kroppsvikt och dag. Acceptabelt dagligt intag är den mängd man kan äta dagligen under hela livet utan risk för hälsan.".

Condor
5/25/20, 12:47 PM
#10

#9

30 mg/kg kroppsvikt måste gälla för glutamat och fri glutaminsyra som smakförstärkare, men inte för naturlig glutaminsyra i livsmedel, som är bunden till proteiner.

Om en person alltså väger 100 kilo är den maximala mängden glutamat eller fri glutaminsyra så att säga 3.000 mg = 3 g.  För en 50 kilo person 1,5 g.

Skulle dessa mängder gälla för naturlig glutaminsyra, skulle man inte kunna äta mycket protein, för 3.000 mg är ungefär den mängden glutaminsyra som befinner sig i 100 g nötkött.  Sen skulle man inte få äta mer protein, för glutaminsyra finns i nästan all mat som innehåller protein.  100 g nötkött innehåller runt 26 g protein.  En människa som väger 100 kilo behöver minst 100 g protein om dagen, dvs. mängden som finns i 400 g nötkött. En tränande människa med 100 kilo behöver ungefär dubbelt så mycket (beroende på hur hårt någon tränar)  dvs. 200 g protein.  Det skulle inte gå ihop. Glutaminsyra föredkommer ju i stor mängder även i ost, ägg, fisk, spannmål osv.

Det genomsnittliga dagliga intaget naturlig glutaminsyra bland folk ligger i vanliga fall mellan 8-12 g, men är bunden till proteiner.  Som smakförstärkare E 620 är glutaminsyran inte bunden till proteiner, utan i fri form, precis som isolerat glutamat.  Man kan alltså inte säga att effekten av naturlig glutaminsyra och glutamat är den samma, utan man måste skilja mellan naturlig glutaminsyra som är bunden till proteiner och den fria formen som används som smakförstärkare.

Men det finns väl ingen som "tar" smakförstärkare som glutamat eller glutaminsyra som kosttillskott, utan man tar L-Glutamin, som är en helt annan sak och ska inte förväxlas med glutamat eller glutaminsyra.

Glutamat är ju en viktig neurotransmitter och kroppen reglerar själv mängden i hjärnan. Varken glutamat eller glutaminsyra kan  i vanliga fall passera blod-hjärn barriären, utan endast L-Glutamin.  I hjärnan kan sedan L-Glutamin omvandlas till både glutamat/glutaminsyra och dess antagonist GABA och som sagt, reglerar kroppen mängden själv. Men vem som har en skadad blod-hjärn barriär (t.ex. genom hjärntrauma eller infektioner i hjärnan) riskerar att glutamat eller glutaminsyra som smaktillsats hamnar i hjärnan och då blir det obalanser mellan glutamat och GABA och i värsta fall kan en för stor mängd glutamat i hjärnan leda till nervskador.

L-Glutamin är dock ingen fara. Jag tar själv ungefär 15 g dagligen pga min träning. Kroppsbyggare använder sig av ännu högre doseringar. L-Glutamin har en anti katabol verkning, dvs. att man inte bryter ner lika mycket muskler när man tränar hårt.  Kroppen kan även omvandla glutamin till glucos.  Men glutamin är också viktig för andra saker, t.ex. immunsystemet, syra-bas balansen, och för att bilda glutation.

Upp till toppen
Annons: