Annons:
Etiketterövrigtsolskydd
Läst 177 ggr
Magi-cat
2021-07-01, 08:45

Solskyddsmedel skyddar inte

Så vad ska man använda, eftersom solljuset ändå är viktig för kroppens D-vitamin?

"– Det är viktigt att folk inte tror att så länge man tar på solkräm så skyddar det mot cancer. Det finns inga belägg för att den skyddar mot den mest dödliga och farliga cancern, malignt melanom."

"– Att använda solkräm på mage och rygg är helt fel – en t-shirt är det som skyddar. En keps tar bort 70 procent av solens strålning på näsan. Smörj in dig med solkräm som ett komplement dit kläderna inte räcker. Exempelvis på händerna, säger Olle Larkö."

https://www.aftonbladet.se/halsa/a/416l6E/inga-belagg-for-att-solkram-skyddar-mot-malignt-melanom

Knepigt det där. Förut har det ju alltid hetat att solskyddskräm skyddar och man smörjer in barn från de är små osv.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Agnes Wold varnar för att solkräm inte skyddar från den dödligaste typen av hudcancer. Olle Larkö, professor i dermatologi håller med, men menar att man trots det inte ska skippa krämen helt. – Ta på en t-shirt istället för kräm. Använd solskydd dit kläder inte når, säger han.
Annons:
Grodan
2021-07-01, 09:03
#1

Finns kläder som är behandlade så att de skyddar mot UV- strålar. Man kan använda sådana som komplement till kräm


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Loris M
2021-07-01, 09:09
#2

Ja, det var lite knepigt. Såg Agnes inlägg på Twitter om det häromdagen. Många som gått in och kommenterat bl.a. en cancerläkare som menar att hon inte har helt rätt. Solkräm skyddar mot solbränna så klart men även andra former av hudcancer. Det som solkräm inte skyddar mot är den mest farliga och aggressiva formen - malignt melanom. Det trodde man innan. Han menar att Agnes borde ha varit tydligare och inte uttrycka sig så kategoriskt som om det gällde alla former av hudcancer.

Sen håller han med henne att solskydd ger falsk trygghet för använder man inte solskydd får man känna på hur snabbt det går att bränna sig och då skulle man undvika solen.

Upp till toppen
Annons: