Etikettövrigt
Läst 1769 ggr
Pagan
2012-03-01, 19:42

Historiska händelser i Mars

Glöm inte vårdagsjämningenSkrattande

Ja, idag 1 mars - Åskgudens månad, planetens namn med de två månarna som heter skräck och fruktan och månadens namn förståss, förr kallad vårmånad eller björkmånad. I denna månad har vi vårdagsjämningen - den 20:e då naturen vaknar till liv - dag & natt är lika långa. I de äldre kalendrarna var denna dag faktiskt nyårsafton!

Den 5 mars 1818, dog den svenska kungen Karl XIII. Hans adopterade son Karl XIV Johan (Jean Baptiste Bernadotte) tog över kungatronen, och är början på vår nuvarande kungaätt.

Den 8 mars 1844, dör den svenske kungen Karl XIV Johan - Jean Baptiste Bernadotte. Kungen avlider lugnt och stilla vid 81 års ålder efter ett slaganfall tre dagar tidigare på Stockholms slott. Kungen begravs i det Bernadottska koret i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Han son Oscar I blir Sveriges kung, de närmaste 15 åren.

Den 9 mars 1945, rullade de vita bussarna med Greve Folke Bernadotte från Sverige för att i Tyskland bl.a. ta hand om fängslade skandinaver. Över 20.000 personer räddades från de tyska koncentrationslägren med hjälp av de vita bussarna.

Den 13 mars 1809, tas Gustav IV Adolf, son till Gustav III och Sofia Magdalena, tillfånga och arresteras på Stockholms slott under en statskupp, som brukar kallas den oblodiga revolutionen och skulle bli början till en ny epok i svensk historia. Gustav IV Adolf, tvingades till landsflykt och resten av sitt liv levde han i Europa under namnet överste Gustafsson. Några månader efter revolutionen antogs en ny regeringsform och Kungen skulle nu dela makten med ständerna, allt i enlighet med samtidens upplysningsidéer.

Den 16 mars 1792, skjuts Gustav III i ryggen, strax ovanför vänstra höften av Jacob Johan Anckarström under en maskeradbal på Operan i Stockholm. Vittnen uppger vid midnatt att ett skott brinner av när kungen var på väg genom operasalongen, där dansen pågick för fullt. Vakter såg snabbt till att Operans alla utgångar spärrades. Även Stockholms tullar spärrades av militär, ingen fick passera genom utan särskilt tillstånd.

Den 20 mars 1600, ägde Linköpings blodbad på Stora torget rum idag. De dödsdömda var Gustav Axelsson Banér, Sten Axelsson Banér, Erik Sparre, Ture Larsson Bielke och Bengt Falk.
På en Riksdag på Linköpings slott anklagas dessa herrar av hertig Karl för landsförräderi. De hade rått kung Sigismund att föra en utländsk krigshär mot Sverige.

Den 22 mars 1996, återinförs Femtiolappen igen, denna gång med Jenny Lind som motiv på sedeln, men du ser även bl.a. noter ur Vincenzo Bellinis operaNorma, en ritning av Stockholms gamla operahus och en bild av en silverbasharpa och dess tonförråd.

Ja en kan ju hitta hur mycket som helst, Ni får gärna fylla på.

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad Sajtvärd Tarot
Tuva-Lena
2012-03-01, 22:45
#1

Å det va väldigt va du är påläst kära Pagan, men intressant var det! Tack för historielektionen! Jag gillar historia. När jag bodde i S-holm åkte jag ofta till Nordiska muséet och gick där och insöp atmosfären.. både med ögon och känsla, en föreställning som förde mig bakåt i tiden i med fantasins hjälp.Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."
LottaO
2012-03-02, 14:46
#2

Tack för intressant läsning Pagan!

Dansa kan man alltid göra!
Upp till toppen