Etiketteravslappning-återhämtningartikel
Läst 16080 ggr
Tuva-Lena
2012-02-10, 12:30

Kort om Hypnosterapi ..

För det första så kan en hypnotisör ALDRIG få dig att göra eller säga saker som du själv inte är med på. För det andra så är du helt medveten under hypnosen och kan aldrig ”fastna” i det tillståndet, såvida du inte själv upplever det så behagligt att du helt enkelt inte vill öppna ögonen eller stiga upp från den sköna fåtöljen. Men det är alltid du som bestämmer.

Enklast kan man likna det hypnotiska tillståndet vid djup meditation, eller det tillstånd du befinner dig i precis innan du somnar på kvällen. Dagdrömmar eller när du sitter djupt försjunken i en bok eller film, liknar också det ”hypnotiska” tillståndet.

Det är alltid du själv i slutändan, som bestämmer hur länge du vill befinna dig under hypnos.. Det är också du själv som avgör om hypnosen skall bli lyckad eller inte, för i all hypnos handlar det om hur samarbetet mellan hypnotisör/terapeut och klient fungerar. Därför börjar man terapin med att fråga klienten: ”Vill du bli hypnotiserad?”

För att skaffa sig lite förhandsinformation om klienten startar alltid en session med att man pratar med sin klient om vad det är den vill ha hjälp med, hur problemet yttrar sig, hur pass mycket det inverkar negativt i vardagen, bakomliggande orsaker, kroppsliga symptom, medicinsk diagnos om sån finns, m m..

Vid svårare psykiska åkommor är det bättre att klienten söker sig till den traditionella sjukvården. Vid enklare åkommor däremot som fobier, scenskräck vid framträdanden, lättare ångesttillstånd, sömnbesvär, rökavvänjning, viktminskning m m, så kan en hypnoterapeut vara en god hjälp på vägen till bättre livskvalitet.

Hypnosen påbörjas med en s k induktion, en relativt snabb första avslappning. Den kan göras på många sätt och man försöker alltid anpassa den till den personlighet man vill få avslappnad. Det finns också olika tillvägagångssätt att kolla en persons hypnostillgänglighet. Ofta testar man det innan man sätter igång med den egentliga hypnossessionen, bl a genom att göra det s k ”ögonslutningstestet”.

I steg två är klienten så pass avslappnad att den är beredd att gå djupare in i sitt behagliga tillstånd. All oro, stress och alla måsten har den nu lämnat utanför sitt medvetna jag. Den upplever en avslappnad trygghet och är beredd att gå djupare in i sig själv med hjälp av terapeutens röst, som guidar den allt längre in i det undermedvetna. Man förmedlar då bilder och känslor till klienten som underlättar för den att slappna av ytterligare, t ex ”trappan” eller ”hissen” som sakta tar dig ner våning för våning eller ”den gamle och vise”, som påminner om ”Bergsmeditationen”, som en del av er känner till. Man kan likna den här ”fördjupade avslappningen”, som den kallas, för en guidad meditation.

Nu befinner sig klienten i en mycket djup avslappning. Andningen blir långsammare, man kan iaktta små ryckningar i händerna, s k tics och man ser tydligt att ögonlocken ”fladdrar”. Då vet man också att klienten är redo för suggestioner.

Suggestioner använder man för att befästa det man vill uppnå med en session, men suggestionerna riktar man inom hypnosterapin till vårt undermedvetna. Det undermedvetna är inte påverkat av det medvetna jaget och därför mer öppet för förändringar än det medvetna jaget. I vårt undermedvetna förekommer inga tvivel om vad som är möjligt eller inte, allt inom rimlighetens gräns är möjligt. Därför lägger man alltid in suggestionerna när klienten befinner sig i sitt undermedvetna jag. Skulle man göra det i det medvetna tillståndet så skulle genast klientens ”medvetande-polis” säga ”STOPP DÄR, det där tror jag inte på”!

Man kan också ge s k posthypnotiska suggestioner. Då kommer suggestionerna att påverka personen även mellan terapitillfällena. Post betyder efter,  alltså efter hypnosen.

I takt med att vardagen blir alltmer krävande och vi får svårt att finna ”egen-tid”, så kan just hypnos hjälpa människor att hitta sitt eget privata rum, en plats djupt inom oss själva där inga krav eller måsten finns. På den här platsen får du ny energi att övervinna svåra hinder eller att övervinna rädslor, att sluta röka, att gå ner i vikt eller att bara kunna sova gott om natten.

Vårt undermedvetna är en oerhörd kraftkälla som vi inte anser oss behöva idag, men genom hypnos kan du få ta del av denna aldrig sinande inre kraft och använda den till vad du än vill uppnå!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."
Tuva-Lena
2012-02-10, 12:42
#1

Igår fick jag dessutom veta att jag blev godkänd på tentan så idag kan jag titulera mig "Hypnoterapeut"!Tungan ute

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."
Clary
2012-02-10, 13:18
#2

Stort grattis till dig Tuvan Kyss

Medarbetare på Feng Shui och Indien
Isa56
2012-02-10, 13:40
#3

Grattis. Skrattande

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"  
Ians
2012-02-10, 13:46
#4

Grattis Tuva!

Mvh Ians ❤️ Sajtvärd:Alt.behandl medarb:Spiritualism[ ](http://yogaochmeditation.ifokus.se/) [http://yogaandthings.blogspot.se ](http://yogaandthings.blogspot.se) [ ](http://spiritualism.ifokus.se/)
MaMaMade
2012-02-10, 16:31
#5

http://www.youtube.com/watch?v=us3dQ0nnlHY

Första delen i första meningen är iaf rätt! Skrattande

Tuva-Lena
2012-02-10, 22:44
#6

Tack snalla ni! Kyss Som ni ser har jag inga riktiga bokstaver kvar, sa texten blir lite kranglig att lasa / ungefar som nar Clary ar i Indien och skriver till oss. Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."
mayolica
2012-02-26, 09:42
#7

Intressant artikel o Grattis Tuvan Glad

~ mayolica ~
shigne
2012-02-26, 10:11
#8

Det har jag missat!! Grattis Tuva!

Tuva-Lena
2012-02-26, 12:36
#9

Vielen Dank meine Freunde! Kyss

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."
Annira
2012-05-08, 12:11
#10

Jag har ganska nyss testat på regressionsterapi för första gången, men blev väldigt besviken tyvärr. Ville testa på det dels av nyfikenhet, jag har läst mycket oh själv funderat på att utbilda mig inom detta, och dels för att jag ville testa det själv för att se om det skulle kunna funka på min mamma.

Jag kände att jag hade varit djupare i hypnos i mitt vardagliga liv än vad jag var under sessionen, och att jag verkligen bara fick hitta på saker ibland. Hade kunnat göra en lika "övertygande" session under helt vaket tillstånd, kändes otroligt simpelt och inte ett uns övertygande eller hur jag ska säga, att jag skulle ha kommit till ett tidigare liv.. Terapeuten hade mycket proffsig utrustning och var utbildad på SSEAH.

Jag har inte helt tappat tron på att det verkligen fungerar än, men det känns så mycket svårare att veta, vem man ska gå till för att det SKA fungera nästa gång.. Besviken och ledsen, då detta kändes som det sista alternativet för att rädda min mamma…

szirius
2012-05-08, 13:56
#11

Stort grattis TuvisGlad

Upp till toppen